Lejárt a biztonsági időkorlát.
Ha az oldal űrlapot is tartalmaz, annak mentése csak érvényes bejelentkezéssel lehetséges.
A bejelentkezés érvényességének meghosszabbításához kérjük lépjen be!
Felhasználó név:
Jelszó:
 
HÍREK

Elhunyt Prof. Dr. Csernátony Zoltán, a Debreceni Egyetem Ortopédiai és Traumatológiai Klinikájának Igazgatója

Hír kategóriája: Általános

A cikk kelte: 2023.10.11.

MOT

Mély fájdalommal értesültünk róla, hogy Prof. Dr. Csernátony Zoltán a Debreceni Egyetem Ortopédiai és Traumatológiai Klinikájának Igazgatója hosszú, méltósággal viselt betegség után 2023. október 8-án, 64 éves korában elhunyt.

 

Professzor Úr szabálykövető és szabályalkotó ember is volt egy személyben. 20 éves igazgatói munkássága alatt az Ortopédiai Klinikán példás rendet alakított ki, ami nem csak a betegek, de az ellátásban résztvevők biztonságát is kiválóan szolgálta. Ebben segítette átlagon felüli emlékezőtehetsége, emellett legendás érzéke volt ahhoz, hogy a legkisebb hibát is azonnal észrevegye. Sumákolni, falazni az Ortopédiai Klinikán nem volt értelme. Megbecsülte azt, aki becsületesen felvállalta a hibáját és igyekezett javítani rajta. Vezetőként különös figyelmet fordított a „rendszerhibák” felismerésére, amelyeket megfelelő szabályozással igyekezett kiküszöbölni.

 

Kitűnt közülünk rendkívüli munkabírásával. Egy hosszú műtéti nap után még volt energiája a kutatásra, a pályázatokra a Biomechanikai Laboratóriummal kapcsolatos kérdések megbeszélésére. Akármilyen későn mentünk el a klinikáról az Ő kocsija még mindig ott állt az épület előtt. Önmagával szemben mindig magas követelményeket támasztott, az alapos munkát mindenkitől elvárta. Megbeszéléseken ma is elhangzik kedvenc szlogenje: ”Ne tegyetek úgy mintha…”

 

Intellektusa, széleskörű általános és szakmai műveltsége révén kiváló vitapartner volt, ezzel együtt is, szakmailag megfelelően alátámasztott érvekkel mindig meg lehetett győzni. Ilyenkor gyakran elmondta: „Csak a bolond nem változtatja meg a véleményét”.

 

Szerette és igényelte a szakmai konzultációt, ennek a reggeli megbeszéléseken, de akár délután a szobájában is tág teret engedett. Saját, problémás eseteivel kapcsolatban is rendszeresen kikérte és meghallgatta az orvosi kar véleményét.

 

Mindannyian nagyra becsültük konstruktív alkotó szellemét. Minél nehezebb, rendhagyóbb volt egy eset, Ő annál jobban szerette. Nyitott volt a szokványostól eltérő megoldásokra, újító ötleteivel mindig meg tudott lepni bennünket. A problémákat addig forgatta, kerülgette, míg valamilyen megoldást nem talált. Az ötletek sokszor az éjszakába nyúló megbeszéléseken, álmatlan hajnalokon jöttek.

 

Nála nem létezett rutin műtét. Minden esetet egyedi kihívásként kezelt, és nem nyugodott, míg az általa legjobbnak vélt megoldást meg nem valósította. A klinika műtőjében számtalan módosított műszer, speciális célzó, de még egy sterilizálható satupad is őrzi ezt a szellemiséget.

 

Alkotói tehetségét legjobban az általa alapított és szinte gyermekeként szeretett Biomechanikai Laboratóriumban tudta kamatoztatni. A Labort igazi tudományos-szellemi műhellyé fejlesztette, ami az idők folyamán számtalan nyertes pályázat, szabadalom, sikeres PhD munka bölcsője lett. Itt valósult meg a tudományos pályafutását megalapozó „Spine Knows Better” gerincszabályozó implantátumrendszer, vagy a térdprotézis beültetésen átesett betegek rehabilitációját elősegítő térdmozgató készülék.

 

Szerette a hasonló, gyakorlatias érdeklődésű, problémamegoldó típusú emberek társaságát. Nagyra becsülte a kétkezi munkát, a jó mesterembereket. Otthon, saját professzionálisan felszerelt asztalos-lakatos műhelye volt, egész könyvtárnyit tartott a különböző szakmunkásképzők tankönyveiből.

 

Szerteágazó tudományos érdeklődésének eredményeit számos közlemény, könyvfejezet őrzi. Igényes volt irodalmi stílusára, a latin nyelv helyes használatára, a korrekt tudományos megfogalmazásra. Ha pontatlanul fogalmaztunk számtalanszor hallottuk Tőle: „Szerintemmel kezdődő mondat nem létezik.”

 

Családja és barátai szívében a nagyívű szakmai életút csupán egy töredéke csodálatos emberi jellemvonásainak, melynek lábnyomában igazi kihívás tovább haladni. Iránymutatásai igaz emberré formálnak mindannyiunkat, akik képessé válunk követni őt.

 

Kedves Zoli, megőrizzük emlékedet, és tovább visszük azt a szellemi örökséget amit ránk hagytál.

 

ONLINE TAGDÍJBEFIZETÉS

MOT tagdíj összege szakorvosoknak: 12.000 Ft

Szakorvosjelölteknek 8.000 Ft.

65 éves kortól lehet kérni az emeritus tagságot a MOT Főtitkárához írt levélben. Az emeritus tagot tagdíjmentesség illeti meg a MOT alapszabálya szerint.

70. életév betöltése után tagdíjfizetési kötelezettség nincsen.

 • Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy a magyar pszichiátria meghatározó egyénisége és Társaságunk alapító tagja, Dr. Ozsváth Károly professzor 2024....>> Magyar Pszichiátriai Társaság hírei

  [ 2024.07.18. ]

 • Applications for the upcoming European Board of Paediatrics - European Academy of Paediatrics Exam (EBP-EAP Exam) taking place on 19 November...>> Magyar Gyermekorvosok Társasága hírei

  [ 2024.07.18. ]

 • Kedves Kollégák, kedves Hallgatók, kedves immunológia iránt érdeklődők!Szeretettel meghívjuk Önöket a Magyar Immunológiai Társaság Vándorgyűlésére,...>> Magyar Immunológiai Társaság hírei

  [ 2024.07.17. ]

 • Az International Society of Hypertension következő kongresszusa 2024. szeptember 19-22 között lesz Cartagena-ban, Kolumbiában. Regisztráció:  >> Magyar Nephrologiai Társaság hírei

  [ 2024.07.17. ]

 • Pumpakezelésre jogosult centrumAlapfeltételAkkreditált diabetológiai szakellátóhely, mely kötelezettséget...>> Magyar Diabetes Társaság hírei

  [ 2024.07.12. ]